El lot de Nadal i l'aguinaldo


Ahir, a l’empresa ens varen donar el “Lot de Nadal”. Ha estat si fa o no fa, com sempre, o sigui que no em puc queixar.

Hi ha empreses on mai han tingut un assentament comptable per aquesta despesa. Ja sé que això avui en dia potser està una mica “desfasat”, però que voleu que us digui, sempre fa il·lusió que et donin alguna cosa i més encara en aquestes dates.

Temps enllà, en unes èpoques on en moltes famílies es passaven penúries, el fet que “l’amo” tingués aquesta consideració envers el treballador solucionava més d’una economia familiar en aquestes dates. Avui en dia, ja no és així, ho sé. El fet que ens donin aquest Lot de Nadal segurament no ens treu de cap apuro econòmic; però el cas és que m’he assabentat que amb el rerafons de la crisi, hi ha empreses on fins ara sí que tenien aquest “detall” i aquest any ...... caput ! Crisi = No lot.

Però si sempre s’havia fet ... em sembla una excusa molt banal donar la culpa a la recessió econòmica. M’agradarà veure si d’aquí un temps quant les economies tornin a estar en un cicle d’alça (perquè pot tardar una mica, però arribarà de nou tard o d’hora) llavors, aquestes mateixes empreses tindran a bé de tornar a instaurar aquesta tradició nadalenca.

Segurament, arribarà el dia que quan pregumtem a algú allò de: “Quin dia et donen el lot?” o “Que tan donat a tu de lot?”, ens miri amb una cara de circumstàncies preguntant-se de que carai li estem parlant.

Us recordeu de les postals que passaven a repartir per les cases els “Sereno” ... “l’escombriaire” ... etc. on demanaven la voluntat? Si, si, l'aguinaldo !Aaiinnnsss ... que lluny que queda ara, i amb això passarà igual. Algú hi aposta ?


PD. Per cert, faig referència al típic “lot de nadal”, de caixa quadrada o rectangular ... més o menys estàndard i de ídem contingut. No parlo d’aquells que tenen la gran sort de rebre cistell o cistells, o caixes de fusta treballada amb vins de reserves .... etc., etc., a aquestes altes instàncies possiblement la crisi no els afecti o si més no, no els afectarà tant.

Salut a tots !!!

18 comentaris:

òscar ha dit...

pel que m'han explicat, aquest any de la crisi també mancarà a moltes empresses l'assentament comptable que fa referència als cèlebres sopars de nadal de la feina.

nosaltres demà nit, encara que sigui fent una versió low-cost, seguirem sortint a celebrar l'arribada nadalenca.

ps: tot just ahir, a l'oficina, va entrar una senyora escombriaire a entregar una tarja com la del sereno

Sergi ha dit...

Ostres, sí que és cert que molts aprofitaran la crisi per eliminar els lots, no sabria dir si després tornaran o no, i és que resulta que l'altre dia me'n van donar per primer cop a la vida, i em va fer tanta il·lusió que ara no sé si el trauran o no. Jo crec que, encara que sigui un detall, podrien continuar donant, i no eliminar-lo del tot. Suposo que la gent ho entendria si no és tan esplèndid com altres anys, però eliminar-lo fa lleig, i et deu deixar de mala llet. Ja et dic, com que per mi era el primer, jo content com un gínjol. I per cert, era d'aquests que tu dius, eh, caixa quadrada i de contingut estàndard. Pesava com un mort, no vegis per portar-lo fins a casa!

AnnaMArnau ha dit...

Bones Festes Assumpta, bones festes a tots els que ens bellugem entre blogs!!
Un abraçada i que tots els vostres somnis es facin realitat
Anna

rebaixes ha dit...

Assumpta, m'agradat molt aquest post. A mi mai m'ha tocat el rebre, no així als meus fills... Ho dius tot, poc afegiria, si no que aquestes tarjetes, fa més de quinza enys que en faig per dos personatges del poble, el carter i el basurero. potser et farà gràcia tenir-ne alguna, quan sigui ja te les enviaré./ Com que vaig recollint coses del poble, algun dia tocará posar-hi questes postaletes en RETALLS VELLS,gràcies per les atencions que em tens sempre. Anton.

Blaudemar ha dit...

Jo només l'he rebut un cop, a la feina més "cutre" de totes les que he tingut i la que pagaven més malament. Em va sorprendre moltíssim rebre un lot (que, a més, estava més que bé).
Després, mai més.
La meva germana, en canvi, sempre ha tingut més sort i li paguen sopar a un restaurant de luxe, li donen un pernil i un súper-mega-enorme lot. Però és la única persona a qui conec directament que l'empresa la tracta tan bé! Bé, i a alguns "jefes" de l'Administració que reben cistelles directament a casa i que s'enfaden quan en reben una "per error" al despatx, perquè es veuen "obligats" a compartir amb els seus treballadors. :)

kweilan ha dit...

La veritat és que això dels lots fa il.lusió i arribar a casa i compartir-lo amb tota la família desempaquetant... La postaleta antiga del sereno, una preciositat!

Assumpta ha dit...

Què bonic rebre un lot!! :-)

Els autònoms (que mai ningú es recorda de nosaltres i som els més desgraciats del món -laboralment parlant, per supost jajaja-) no sabem què vol dir això :-))

Però sí, recordo els del meu pare i com arribava content amb la seva caixa rectangular de cartró més o menys estandard i d'ídem contingut jejeje

La meva germana en té i com per Nadal anem a Barcelona, sempre, sempre comparteix cosetes del seu lot :-))

Jo recordo aquestes targes d'aguinaldo :-)

bajoqueta ha dit...

Per llei estan obligats a que si un any ho fan te l'han de donar. M'ho va explicar un advocat fa temps... Ho trobo molt ranci que no ho facin, ni que siguen 4 botelletes d'alguna cosa. Lo dels dinars o sopars és un altre tema, enguany hi ha moltes empreses que no el fan.
Jo estic esperant si de l'atur m'envien alguna cosa :)

Vicky ha dit...

BON NADAL ASSUMPTA. PETONETS DE TURRO TOU

rits ha dit...

sempre és bonic rebre un reconeixament, un agraïment per la feina feta.
i el lot de nadal entenc que anava per aquí.

a nosaltres aquest any, un turró i gràcies!! (això si, del bó!! així que els diners se'ls han gastat igual...) i de sopar de nadal,...res... una copeta de cava i para de comptar.... ais.... xò és el què hi ha i si són coherents amb la retallada per totes les coses, endavant sigui!!!

Jesús M. Tibau ha dit...

com a detall està bé, però no fa tanta gràcia quan te l'inclouen a la nòmina com un pagament en espècie i et fan la retenció que pertoca.
Jo m'estimaria més que em pugessin el sou, almenys, l'IPC, ja que fa molts anys que el pugen un % inferior; o sigui, que m'abaixen el sou.

Jordi Casanovas ha dit...

Enguany n'he tingut, amb vins, caves, torrons i galetes variades i alguna coseta més que no em menjaré.

L'any passat venia amb un pernil que encara es movia... quin fàstic! encara era rosa.

Cèlia ha dit...

Jo sóc dels qui no tenia i ara en tinc (he canviat el lloc no pas la feina) i estic molt contenta pel detall. I a casa és com si fos festa major!

jo recordo el carter, que sempre deixava les cartes fora i només per Nadal trucava el timbre per demanar "l'aguinaldo" a canvi de la postaleta que era llençada a la brossa de seguida, no ho entenia...

robelfu ha dit...

hola maca passo per saludar-te i desitjar-t'uneixes bones festes, Un petonàs

Una ha dit...

Es un detalle bonito que no debería desaparecer,yo recuerdo cómo mi padre en señal de agradecimiento tenía (y tiene aún)un presente para el médico,el maestro.
Felices Fiestas y un abrazo para tí.

Anònim ha dit...

A mi casualment també m'han donat el lot, em considero una afortunada molts ni tan sols rebran aquest lot i potser ni la paga doble amb la"maldita" crisis que correr.
Al veure aquesta postal del Sereno m'ha entrat melangia i enyorança d'aquells temps que jo casi no vaig viure però si els recordo pels contes d ela meva "iaia"que aquest any ja no me'ls podrà recordar.
Bones Festes a tot/es.
Joana

Esther del Campo ha dit...

Excuses, excuses això de la crisi...
Però crec que és un detall molt bonic el dels empresaris de fer un obsequi als treballadors per aquestes dates. Jo he tingut lot dos anys (bé, el primer any me'l van donar al febrer, coses que els passen als becaris), i aquest any que no treballo, doncs me'n quedo sense, però segur que alguna persona solidària de casa em cedeix alguna neula del seu lot!
A gaudir del lot i del Nadal Assumpta!!!!! :D

Lua ha dit...

Pués yo en mi antigua empresa no nos daban nunca nada ,así son ,más ratas qué ratas ...